Дома за медико-социални грижи за деца
Дома за медико-социални грижи за деца / dmsgd-varna.com
Управляващите да обяснят защо закриват детски домове в локдаун, настояват жените-социалистки от областта
Кой и  защо във време на локдаун, реши да се извеждат деца и персонал от домовете за деца, лишени от родителска грижа, питат в позиция до медиите и ресорните министерства от Областната структура на жените-социалистки.

Поводът е намерението да се закрият домовете,  да се изведат децата и да останат без работа служители от Дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза“ в казанлъшкото село Бузовград и старозагорските домове „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Тереза“.

В позицията си те призовават на заседанието си днес Общинският съвет-Стара Загора да приеме решение в интерес на децата и хората, които полагат грижи за тях.

„Действията им в Ковид-кризата  за  тихомълком напускане на домовете оставят следи на пренебрежителност,  прибързаност, непрозрачност и  пълна неадекватност“, пишат социалистките.

Те се противопоставят категорично на липсата на човешко отношение към децатамедицинския персонал, социалните работници и др. служители в домовете. „Това поведение на социална безотговорност и на  „пожарни“ действия за закриване в тази тревожна криза за всички ни, не са в унисон с истинската държавна грижа и внимание към най-уязвимата част от обществото. Още повече, че остава неясен и въпросът с образованието  и здравеопазването на голяма част от домуващите“, се казва в позицията.

От БСП не приемат обяснението с националната стратегия за деинституционализацията на децата в България. Според тях то е равносилно на експертна негодност, на институционален застой и структурна небрежност, проявени в края на планов период, но пандемичен, вероятно за да се отчитат резултати за сметка на стотици човешки съдби.

„Надяваме се, че в дните преди Рождество Христово, ще осъзнаете необходимостта от спешно ново решение за домовете, ще проявите конституционното си задължение за добра грижа и  нравственост и ще докажете, че животът на едно дете в държавен дом по време на пандемия може да бъде ваша отговорност за медико, социално и образователно подпомагане“.