СОУ Железник посреща ученици от пет държави
СОУ Железник посреща ученици от пет държави / DarikNews.bg, архив

26 ученици и 14 учители от Португалия, Полша, Румъния, Гърция и Турция ще посетят Стара Загора следващата седмица по покана на СОУ „Железник". Работната визита е по проект „Да споделим културата си", към програма „Коменски - учене през целия живот".

Проектът е насочен основно към ученици от 4 до 6 клас.
Основната цел на проекта е да мотивира учениците да учат английски език, да развие интересите и уменията им в различни области, да възпита в тях толеранстност и човешки ценности.

В рамките на проекта се работи по различни схеми, в които учениците са активни участници, разказа директорката на СОУ „Железник" Донка Ангелова. След като работата по темата приключи се подготвя продукт - презентация, брошура, речник, който се изпраща до всички партньори. До този момент е подготвена карта на Европа, осъществена е работна визита в Португалия, изработена е Power Point презентация, представяща коледните традиции и обичаи в България, изработена е брошура с описание и инструкии за три популярни детски игри, създаден е английско - български речник, изработен е училищен албум и е осъществена работна визита в Турция.

По време на престоя си в Стара Загора учениците и учителите - гости и домакини, ще отбелезат заедно празника на града - 5 октомври, ще проведат учебни уроци и състезания. Гостите ще се запознаят с традицонни български ястия и българска фолклорна музика. Ще посетят Тракийската гробница в Казанлък, храм-паметника Шипка, Етъра, крепостта Царевец във Велико Търново, както и забележителностите в Стара Загора.

Гостите ще пристигнат в понеделник и ще останат в нашия град до 9 октомври. Децата ще бъдат настанени в домовете на ученици от СОУ „Железник".