Следят замърсяването на пoчва и растения в Стара Загора
Следят замърсяването на пoчва и растения в Стара Загора / DarikNews.bg, Невена Божкилова
Следят замърсяването на пачва и растения в Стара Загора
30819
Следят замърсяването на пачва и растения в Стара Загора
  • Следят замърсяването на пачва и растения в Стара Загора

До 15 дни ще бъдат готови резултатите от взетите проби от почва и растения - тревни и дървесни видове, които ще покажат има ли замърсяване на почвата, водата и въздуха в Стара Загора и в какви граници е то. Ще бъдат изследвани над 20 показатели с новата апаратура на стойност 290 000 евро.

Следят замърсяването на пoчва и растения в Стара Загора
netinfo
Гражданите също ще имат достъп до данните, които ще бъдат изнесени на сайта на Тракийския университет. Проучванията в Старозагорски регион се извършват по проект "Оценка, намаляване и предотвратяване замърсяването на въздуха, водата и почвата". Ръководител на програмата е проф. Цанко Яблански. Общата сума по проекта е 637 000 евро.

До момента взетите проби от почвите, водите и праховите частици показват, че в Старозагорски регион има замърсяване на въздуха, в някои случаи дори над нормите. Едно от местата, където са регистрирани превишенията е община Чирпан.

Работата по проекта стартира миналата година и ще завърши през 2011. Финансира се от Норвежка програма за икономически растеж и устойчиво развитие и Държавната агенция Иновационна Норвегия.

В прикачения звуков файл чуйте подробности за пробовзиманията от ръководителя на проекта проф. Цанко Яблански.