Реформаторите искат изслушване в парламента по темата Харманли
Реформаторите искат изслушване в парламента по темата Харманли / Dariknews.bg
Реформаторите искат изслушване в парламента по темата Харманли
91399
Реформаторите искат изслушване в парламента по темата Харманли
  • Реформаторите искат изслушване в парламента по темата Харманли

Да се гласува решение на Народното събрание за незабавна екстрадиция на нарушителите на реда и лицата в бежанските центрове, за които има данни, че са опасни. За това настояват от Реформаторския блок и предлагат в парламента да бъдат изслушани всички институции, ангажирани около кризата в Харманли. С нагнетяване на напрежение кризата не се „лекува", смята вицепремиерът в оставка Меглена Кунева и поясни, че поканата за изслушване трябва да бъде към ДАНС, МВР, Министерството на отбраната и Държавната агенция за бежанците.

Реформаторите предлагат още по време на Консултативния съвет за национална сигурност, който се свиква във вторник, да се одобри проект от мерки за центровете за настаняване с цел предотвратяване на подобно напрежение и занапред на други места в страната.

В Стара Загора вицепремиерът в оставка Меглена Кунева посочи, че изслушване, анализ, съвместна работа на българските институции и набелядване на мерки, е правилният път за излизане от кризата, на която сме свидетели през последните дни.

„Трябва да се направи анализ на данните, ако е необходимо спешно да поканим хора, които да обучат нашите правоохранители, за да можем да реагираме адекватно, да се извърши засилен скрининг на настанените в центровете у нас мигранти. Не бива да се премълчава информацията, но тя трябва да бъде обяснена добре. Смятаме, че трябва да се гласува решение на Народното събрание за незабавна екстрадиция на нарушителите на реда и лицата в бежанските центрове, за които има информация, че са опасни. Човещината, която българският народ винаги е проявявал и продължава да проявява, е факт, но нищо не стои над върховенството на закона и спазването на правилата", каза тя.

Изпращането на военни на границата и увеличаването на полицейския ресурс в подобни центрове е стъпка в правилната посока, категорични са от Движение България на гражданите и Реформаторския блок.

Освен темата Харманли, Кунева коментира и присъствието на новоизбрания президент Румен Радев на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в столицата, като поясни, че не вижда нищо странно в това: „Това, че ще отиде и ще благодари на БСП, означава, че той признава очевидното, а именно, че без организацията на БСП той нямаше да спечели изборите".

Меглeна Кунева определи като изключително разочароващ факта, че това Народно събрание отхвърли първия вариант на антикорупционния закон, без дори да го разгледа. „Това е лош сигнал и политиците ще платим висока цена за това. Надявам се в рамките на този парламент законът да бъде приет. Обратното би означавало, че политиците не виждат решение през правила и че всъщност ги е страх", коментира тя.

В Стара Загора Меглена Кунева откри третата младежка академия за лидери на ДБГ.