БСП с 5 мерки във връзка със ситуацията в Харманли и мигрантите
БСП с 5 мерки във връзка със ситуацията в Харманли и мигрантите / БГНЕС, архив
БСП с 5 мерки във връзка със ситуацията в Харманли и мигрантите
91370
БСП с 5 мерки във връзка със ситуацията в Харманли и мигрантите
  • БСП с 5 мерки във връзка със ситуацията в Харманли и мигрантите

БСП предложи на кабинета в оставка пет мерки във връзка със ситуацията в Харманли и мигрантите. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова представи идеите:

След размириците в Харманли: 24 ранени полицаи и над 200 души задържани

"Първо, незабавно, ама незабавно, а не както каза господин Борисов, поръчали сме самолет някъде през декември, незабавна екстрадиция на тези, които не са бежанци от война, а мигранти - икономически и всякакви други, влезли нелегално в страната. Второ, армията на границата и драконовски мерки срещу нелегалното пресичане на границата и каналджийството до най-високите административни равнища. Защото всички знаем, че в тази работа има замесени представители на български най-различни администрации и служби. Трето, ускорено изграждане на оградата, ако може, без да крадете от тези пари. Четвърто, отмяна на Постановление 208 за трайно заселване на бежанци в България. Пето, категорична позиция в Европа, че националният интерес на България стои на първо място и искане за преразглеждане на Дъблинското споразумение", каза Нинова.

Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

Тя се обърна към настоящото мнозинство, че ако е съгласно с тези пет спешни, конкретни мерки, има подкрепата на БСП. Ако пък не е, да поеме и носи цялата отговорност, призова ги Нинова.