След размириците в Харманли: 24 ранени полицаи и над 200 души задържани
След размириците в Харманли: 24 ранени полицаи и над 200 души задържани / БГНЕС

24 ранени полицаи, двама леко пострадали бежанци и над 200 задържани - това е резултатът до момента от вчерашните размирици в лагера в Харманли. Ситуацията там вече е спокойна. Днес в бежанския лагер ще влязат застрахователите, тъй като материалните щети са сериозни, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

Бъчварова: Бежанците в Харманли са искали да бъдат пуснати и да тръгнат към Сърбия

Прокуратурата в Харманли е започнала няколко разследвания за нанесени телесни повреди и за унищожаване и повреждане на имущество, съобщи БТА. Разследванията се водят от прокурори от Районната прокуратура в Харманли.

Вчера близо 2000 бежанци излязоха на бунт и потрошиха столовата и медицинския център в лагера. Напрежението ескалира два пъти през деня - около обяд и вечерта, когато жандармерията нахлу в лагера. Полицаите използваха гумени и халосни патрони, а за първи път и водно оръдие, за да разпръснат тълпата. Ситуацията по-късно бе овладяна.

Обстановката в бежанския лагер в Харманли се успокои, над 200 чужденци са задържани

Премиерът в оставка заяви, че има индикации, че размириците са провокирани отвън. Председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова от своя страна определи ситуацията като изкуствено създадено напрежение и обясни пред медиите, че бунтът в Харманли е избухнал веднага след тези избухнали и на остров Лесбос, и остров Хиос.

Ядосани мигранти са подпалили лагер за настаняването им на гръцкия остров Лесбос, след като жена загина след взрив на газова бутилка, докато готви, предаде AFP. Полицията съобщи, че трите деца, които са били в палатката на жената са били силно ранени. Сблъсъци е имало и на Хиос.

Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Вероятно бежанците поддържат връзка помежду си", каза още Първанова.

Днес и през почивните дни от агенцията ще слагат прозорци там, където са счупени и няма да има проблем с раздаването на храната.