Първо ОУ
Първо ОУ / netinfo
Бъдещето на учебната сграда ще решат общинските съветници
Да се пребазира Първо основно училище „Георги Бакалов“ в сградата на СУ „Христо Ботев“ ще предложи общинска администрация. Точката за разглеждане и гласуване е извънредна в дневния ред на последното преди ваканцията заседание на местния парламент. Сесията е утре от 9 часа.

Лошото и недалновидно управление през годините на училищното ръководство, е причина да се стигне до това нелеко решение, коментира зам.-кметът Иванка Сотирова. От близо 800 деца, които са се обучавали назад във времето, днес в едно от най-старите старозагорски училища, са записани 170 ученици, като едва 38 от тях са от Стара Загора, а останалите са от селата в общината. За всички, включително за учениците от областния град, от администрацията обещават да бъде осигурен транспорт до новата сграда на СУ „Христо Ботев“.

Пребазирането на училището включва запазване целокупността му, т.е. запазване на учителския персонал, учениците и името на учебното заведение. Предложението е решението за това да влезе в сила от новата учебна година.

В правомощията на Общинския съвет е да реши за какво да се използва сградата на училището, обясни ресорният зам.-кмет Сотирова.

През 1948 г. – в кв. “ Акарджа” започва изграждането на ново училище, за чиято сграда тухларското съсловие в града подарява 200 хиляди броя тухли. Първо основно училище е открито през учебната 1949/ 1950 год. Директор е Бойчо Цонев. Сред първите учители са Любомир Андреев, Тодорка Чолакова, Койчо Петков, Любина Боева. 

През пролетта на 1960г. училището отглежда буби. С получените 20 хиляди стари лева са закупени инструменти и се слага началото на духов оркестър с ръководител Марко Стоянов. По–късно фанфарната  музика - от 110 души – се оглавява от Стефан Кожухаров, който я извежда сред най – добрите оркестри в града.

Пет години по–късно - 1965 г. се изгражда и третият етаж на училищната сграда, като броят на учениците е вече 1560 и така училището става едно от най-големите в тогавашния Старозагорски окръг. По- късно с част от учениците са създадени две училища – ІХ ОУ “Веселин Ханчев” и ОУ “ Самара”.

От 1967 г. до днес училището носи името на старозагореца Георги Бакалов, виден български общественик, публицист, литературовед.


От новата учебна година ще бъде ремонтирана сградата на Девето училище, като учебният процес ще бъде изместен в Механотехникума . Учениците от СУ „Иван Вазов“ ще учат в сградата на Електротехникума, заради предстоящия и там ремонт.