И в Казанлък отбелязват Деня на Ботев
И в Казанлък отбелязват Деня на Ботев / община Казанлък

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязана в Казанлък с тържествена заря-проверка на 2 юни от 21 часа на централния пл. „Севтополис".

В честването ще участват военнослужащи от 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово. Командващ на зарята е подп. Мирослав Костадинов, командир на военно формирование на бригадата в Казанлък.

От 18.00 часа на 2 юни, преди тържествената заря-проверка, на пл. „Севтополис" ще свири военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България в деня на смъртта на поета-революционер Христо Ботев - 2 юни 1876 г.

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

За първи път почит към загиналите за българската свобода се отдава през 1884 г. във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.