Детска полицейска академия отново заработи
Детска полицейска академия отново заработи / ОД МВР

След 2-годишно прекъсване бе възстановена утвърдилата се като успешен модел на поведение сред подрастващите Детска полицейска Академия. Третокласници и четвъртокласници от II ОУ „П.Р.Славейков" в Стара Загора, СОУ „Железник " - Стара Загора, ОУ „Христо Ботев" Опан и СОУ „П.К. Яворов" в Чирпан до края на месец май ще бъдат запознати с работата на полицията. След полагането на приемен изпит новопостъпилите членове започват подготовката си първо с посещение в полицейското управление и запознаване с дейността на полицията, видовете полицаи и тяхната работа. До края на обучението си децата ще придобиват знания за полицейската професия, за правата и задължения, които имат, за отговорността на непълнолетните, как да оказват на първа помощ, какво е насилието, наркотиците и други теми.

Основната задача на ДПА е да утвърди ценностното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да възпита у тях умението да правят връзка между права и отговорности, да се научат да работят в екип.

Приносът за утвърждаването на ДПА като традиция на територията на ОДМВР - Стара Загора се дължи изцяло на Йонка Георгиева - дългогодишен говорител на ОДМВР - Стара Загора, както и всички онези полицейски служители от областната дирекция, които са работили с нея в каузата за изграждането на подрастващите като отговорни млади хора, спазващи и уважаващи закона.