Дадоха старт на изпълнението по Интегрирания воден проект
Дадоха старт на изпълнението по Интегрирания воден проект / Областна администрация

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров направиха първата копка за изграждането на водната инфраструктура на Стара Загора. „Интегрираният воден проект" включва изграждането, рехабилитацията и модернизирането на около 27 км канализационна мрежа и реконструиране на нас 2 км водоснабдителна мрежа.

На церемонията присъстваха областната управителка Живка Аладжова, заместниците й Теодора Иванова и Тунджай Йозтюрк, заместник-кметът на община Стара Загора Янчо Калоянов, ръководствата на изпълнителите на проекта, общински съветници и депутати. Бъдещите ремонтни дейности получиха и благословията на старозагорския митрополит Галактион.

Проектът е на обща стойност 40,3 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." (ОПОС).

По време на церемонията министър Михайлова заяви, че това е един от големите и успешни проекти по ОПОС и показва в ясни измерения, как помощта от Европейския съюз може да достигне до всеки български гражданин и да подобри качеството на живот. Министър Михайлова поздрави кмета и екипа на общината подготвила и защитила проекта, и допълни, че МОСВ ще съдейства максимално за неговата успешна реализация.

В словото си кметът Живко Тодоров заяви, че с този проект ще се завърши целия канализационен цикъл на Стара Загора. До края на годината проблемите с водоснабдяването и канализацията на Стара Загора ще бъдат решени. Той допълни, че проектът ще създаде условия за нови инвестиции, което от своя страна ще повиши благосъстоянието на населението. Тодоров призова изпълнителя да приключи изпълнението на проекта съвестно и в срок.

Дейностите по проекта включват изпълнение на главен колектор по улица "Княз Борис І" , отливен канал и дъждопреливник , канализационна и водоснабдителна мрежа в кв. "АПК", канализация на кв. Кольо Ганчев-запад", канализационна мрежа на село Богомилово.

Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Срокът за завършване на всички строително-монтажните работи е 10 месеца, но не по-късно от 30.09.2014г.

За Интегрирания воден проект Община Стара Загора получи от Министерството на околната среда и водите почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект.