Търсят нова визия на Княжевската градина
Търсят нова визия на Княжевската градина / снимки: БГНЕС

Най-важното нещо е да се потърси нова функция и вписване на Княжевската градина в централната градска част на София, защото това е важно за града пространство. Това заяви главният архитект на Столичната община Петър Диков при откриването на дебата „Идеи за доизграждане и развитие на публичните градски пространства на територията на Княжевската градина”, предаде БГНЕС.

Диков прикани присъстващите да направят едно задание за конкурс, от което да има сполучливи резултати. „Искам да спомена, че заданието не предоставя съдбата на Паметника на съветската армия, който се намира в Княжевската градина. Разчитам, че в състезание на архитектурни и художествени идеи ще намерим вярното и добро решение за него. За съжаление, през годините Княжевската градина е загубила своята функция и място на централно парково място”, каза още главният архитект на Столичната община и поясни, че програмата тепърва предстои да добие вид, в който може да върши работа и на града. Диков допълни, че предстои и отварянето на конкурс за паметника в градината на НДК, който също ще подлежи на обществено обсъждане.

Първият дебат за Княжевската градина е проведен през 2011 г. и в него са участвали представители на Столичната община и граждански сдружения. Взето е решение да се проведе международен конкурс, на който да се представят идеи за развитието на градината. Обявяването на конкурс предстои, а наградният фонд е 40 000 лева.

Най-горещи спорове на днешната дискусията предизвика темата за мястото на Паметника на съветската армия. „В обществото има хора, за които Паметникът на съветската армия е оскърбителен, но в същото време за други той е част от историята, а тези социални групи живеят на едни и също място. Понеже няма да се постигне съгласие по въпроса за него, в конкурса са оставени възможностите за различни варианти - няма задължително условие да бъде демонтиран или да остане там, където се намира. Никой не знае какво може да измисли една група дизайнери”, заяви водещият на дискусията Иван Бакалов.

„Това е паметник, който легитимира насилието и е много важно да се запитаме за неговото послание. Той е обитаван от най-младите хора, които са част от субкултурите, които го заобикалят”, каза Валентина Маринова от Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия, която счита, че паметникът доминира над всичко друго, което се намира в Княжевската градина и затова той няма място там.

Търсят нова визия на Княжевската градина
netinfo

От Гражданската инициатива предлагат градината да бъде възстановена в предишния й вид. Блогърът и журналист Иво Инджев почерта, че гражданската инициатива не е за унищожаването на паметника, а за неговото демонтиране. Той изрази мнението, че същината на въпроса е, че една чужда държава не позволява паметникът да бъде демонтиран.

Имаше и по-различно мнение. То бе изразено от архитекта Орлин Манолов, според когото възстановяването на Княжевската градина също не е за добро решение, защото и това показва политическо отношение. Манолов заяви, че премахването на паметника би демонстрирало отношението към тоталитарния режим, но възстановяването на Княжевската градина в предишния й вид би показала симпатии към друго време от историята ни.

Търсят нова визия на Княжевската градина
netinfo