„София диша” показва рисунки върху вода чрез древна персийска техника
„София диша” показва рисунки върху вода чрез древна персийска техника / снимка: БГНЕС, архив

Днес на столичната улица „Пиротска” ще се състои вече традиционният фестивал „София диша”, съобщиха организаторите. Темата на проявата тази година, посветена на визуалните изкуства, е „Ветрове от цветове”.

За пръв път ще бъде демонстрирано уникално рисуване върху вода. За целта ще се използва древна персийска техника, наречена ебру.

В специална работилница деца и родители ще могат да се включат в изработване на кукли от стари дрехи и непотребни неща. Всеки участник ще бъде призован да направи своя собствена кукла, която да вземе със себе си, а авторката ще изработи пред публиката „коминочистач” и „полицай” в човешки ръст.

На феновете на комикса ще бъде предложено да станат участници в периодично издание, съдържащо кратки комикс-истории от различни автори, без продължение, които са обединени под една тема, различна за всеки брой. Ще има и групова импровизация в комикс форма, където рисунките се базират на това, което са измислили предните участници.

В програмата е включено и благотворително рисуване върху тениски и текстил, като целта е набиране на средства за лечението на болни деца от социално слаби семейства. Посетителите ще имат възможност да изрисуват с пастели своята представа за София.

Акцент в изданието е т.нар.съзнателно кино. Това е иновативен авторски проект, който позволява на зрителя да взема решения вместо главния актьор. Oт пасивен наблюдател, зрителят се превръща в активен участник, едновременно представляващ актьора и режисьора на филма.

Фестивалът „София диша” е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Заради проявата се въвеждат и промени в движението и паркирането в района.