/ iStock/Getty Images
Проектът „Предоставяне на седем нови социални услуги в общността за деца и семейства на територията на Столична община”, който се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, беше представен на пресконференция в Столичната община, в която участва и заместник-кметът по социални дейности Албена Атанасова.

Основната цел на проекта е подобряване на качеството на живот и превенция на социалното изключване на деца с увреждания, на деца с тежки множествени увреждания и на деца и семейства в риск чрез разкриването на новите седем социални услуги за подкрепа в общността.

Боршош: Огромен е недостигът на медицински сестри в яслите, има незаети над 100 места

Те са насочени към осигуряване на цялостна грижа за децата през деня, задоволяване на техните потребности, двигателна и логопедична рехабилитация, организация на свободното време, социално консултиране, оказване на подкрепа за преодоляване на различни проблеми в развитието и общуването, стимулиране развитието на децата, както и на семействата за полагане на добра родителска грижа за децата.

Стойността на проекта е 9 481 295, 20 лв., в това число европейско финансиране от 8 059 100, 92 лв. и национално съфинансиране - 1 422 194, 28 лева. Новите социални услуги по проекта са Център за обществена подкрепа в кв. "Драгалевци", ул. 305 № 1, с капацитет 100 места и възможност за спешно настаняване на четири души; дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства в кв. "Драгалевци", ул. 305 № 1, с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги; център за обществена подкрепа в район „Надежда“, ул. „Сава Филаретов“ № 23, с капацитет 100 места и възможност за спешно настаняване на четирима души.

Разкрит е и дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства (с приоритет физически и двигателни увреждания) в район „Надежда“, ул. „Сава Филаретов“ № 23, с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги, както и дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства в район „Надежда“, ул. „Сава Филаретов“ № 23, с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги.

Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства е открит и в район „Овча купел“, кв. „Горна баня", ул. „Христо Стефчов“ № 2, с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги.

Център за обществена подкрепа в район вече работи и в район „Подуяне“, жк. „Хаджи Димитър“, ул. „Баба Вида“ № 1, с капацитет 100 места и възможност за спешно настаняване на 4 души.

Периодът за изпълнение на проекта е от 5 май 2021 г. до 31 декември 2023 година. В сградата на всеки център за обществена подкрепа е предвиден и Център за спешен прием на деца и родители в случай на кризисна ситуация, който предоставя 24-часова грижа и комплекс от социални, психологически, здравни и професионални услуги.
БТА