/ БГНЕС
Плочките, които пренареждат пред „Св. Седмочисленици”, ще бъдат наредени и в градинката на Кристал
99171
Плочките, които пренареждат пред „Св. Седмочисленици”, ще бъдат наредени и в градинката на Кристал
  • Плочките, които пренареждат пред „Св. Седмочисленици”, ще бъдат наредени и в градинката на Кристал
Плочките, които сега се пренареждат пред храма „Свети Седмочисленици”, ще бъдат наредени и в градинката на Кристал, макар описанието в проектите на двата обекта да се различават. Проектът не се разминава с изпълнението на ремонта по „Граф Игнатиев” и идеите се изпълняват, обясни архитектът на обекта Иво Пантелеев пред Дарик. Става ясно още, че книжният пазар на площад „Славейков” ще съществува в „редуциран” вариант по думите на архитекта, а зеленчуков няма да има.

Столична община коментира реакциите в интернет към ремонта на „Граф Игнатиев“

Свети Седмочисленици плочки
БГНЕС

„Настилка от едроразмерни бетонови плочи в три нюанса” е описанието на настилката пред „Свети Седмочисленици” според проекта. Пред църквата обаче виждаме по-скоро три различни нюанса в една плочка.
 
Архитект Иво Пантелеев коментира: "Уверявам ви, че в процеса на вземане на решение със съответните мостри многократно сме връщали мостри, които не ни харесват. Това се случваше в първите седмици на проекта. Така че, решението е взето на базата представени мостри. Комбинациите ги изпитахме и те са в съзвучие с намеренията, които сме имали преди може би три години и повече". Попитан дали плочките на "Свети Седмочисленици" са тези, които от самото начало е казал, че ще бъдат, той отговори: "Като намерение да, но вече конкретният избор е направен в началото на строителните работи".

Главният архитект на София: Държим на изпълнението и качеството на крайния продукт

Свети Седмочисленици плочки
БГНЕС

Снимката, която придружава проекта, също показва три плочки в различни нюанси. Арх. Пантелеев каза, че това е референтна снимка, а  не точният вид на бъдещата настила. Той каза още, че знае по чие нареждане се пренареждат плочките пред храма, но не е негово. И още, че настилката на градинката „Кристал” ще е едно към едно с тази през църквата: "Става въпрос за същата комбинация, същите модели, но те са сложени по друг начин, тъй като там става въпрос за алейна мрежа и това може да се удостовери на място, но става въпрос за същите плочи".
 
Описанието в проекта за „Кристал” гласи обаче: едрозмерни бетонови плочи, 60/60 и 60/40 от мит фалц и бордюри от гранит.

Напрежение по време на протеста пред Столична община (ВИДЕО)

Свети Седмочисленици плочки
БГНЕС

Архитектът каза още, че зеленчуков пазар по „Графа” съвсем няма да има, а книжният на „Славейков” ще бъде редуциран. Според проекта за Зона 2 книжният пазар ще е временен и ще работи само в петък, събота и неделя, а зеленчуковият – само в петък от отсрещната страна на досегашното си място.