/ Виктория Маринчева
Няма кандидатури от творци да изложат изкуството си на „Бронзовата къща”
98562
Няма кандидатури от творци да изложат изкуството си на „Бронзовата къща”
  • Няма кандидатури от творци да изложат изкуството си на „Бронзовата къща”
До този момент няма постъпили кандидатури от други творци да изложат изкуството си на „Бронзовата къща” заради огорчението, което авторът на арт инсталацията Пламен Деянов остави. „Бронзовата къща” обаче изпълнява функцията си, като предизвиква обществен дебат, който характеризира съвременното изкуство. Това каза пред Дарик председателят на културната комисия в Столичната община Малина Едрева във връзка с новата програма „Навън”, която предвижда съфинансиране на последващи отворени артинсталации на площадката „Мавзолей”.

Има риск да бъде спрян строежът на "Бронзовата къща"?

Площадката на бившия мавзолей е място, натоварено сантиментално и исторически. Временната инсталация „Бронзовата къща” дава началото на културната програма „Навън”, която цели да създаде мрежа от локации в града за съвременно изкуство, достъпно, безплатно и отворено за публиката си, обясни Малина Едрева. В този смисъл Бронзовата къща е първият такъв проект.
 
"В каква степен се изпълнява мисията? Аз лично бях в етапа на реализиране на проекта преди да се случат всички тези неприятни неща, свързани с горчивината, която остави авторът. Бях доста по-въодушевена от гледна точка на това какво може да се случи. Общината, в крайна сметка, заради тези непремерени думи от страна на автора си изпълни по-скоро формално ангажиментите и повече не се активирахме, за да можем да обживеем максимално това пространство", коментира Едрева.

Площадката на бившия Мавзолей
Виктория Маринчева

Според програмата „Навън”, която предстои да бъде гласувана на първото заседание на Столичния общински съвет, първият одобрен проект трябва да бъде реализиран около месец март. Одобрените от Творческата комисия проекти ще разполагат с общо 100 хиляди лева. В програмата пише, че могат да се реализират до два проекта в рамките й. Дали това означава, че тези 100 000 лева ще бъдат разпределени по равно или в зависимост от проекта, Едрева каза: "Зависи конкретно от предложенията, които ще постъпят и от решенията на комисията, която ще разглежда тези проекти и ще ги утвърждава. Но във всеки случай е ясно, че за тези 100 000 лева не могат да се случат повече от два проекта. И времево няма как".

„Бронзовата къща” в София най-сетне е готова
 
Между демонтирането на „Бронзовата къща” и монтирането на първия нов проект по програмата, на мястото на бившия мавзолей няма да има нищо, допълни тя. Междувременно в делничните дни пред „Бронзовата къща” в унисон на лилавите петунии около нея разцъфтява лилав плажен чадър, който макар с нюанс по-тъмен, допълва пейзажа около арт инсталацията, нищо, че официално не е част от нея.