/ БГНЕС
С половин година закъснение „Бронзовата къща” в София вече е готова
98016
С половин година закъснение „Бронзовата къща” в София вече е готова
  • С половин година закъснение „Бронзовата къща” в София вече е готова
Авторът на „Бронзовата къща” Пламен Деянов прави интрига като не назовава имената на политиците в Столичната община, които са го съветвали как да заобиколи закона за арт инсталацията си на мястото на бившия мавзолей. Това каза пред Дарик председателят на комисията по култура Малина Едрева по повод завършването на скулптурата от бронз, което закъсня с шест месеца.
 
Започна строежът на Бронзовата къща на мястото на мавзолея

Едрева допълни, че Пламен Деянов отрича да е казвал, че е получил такива съвети, макар във видео от галерия Кунтсхале той ясно да разяснява, че някои от управляващите са му обяснили да не участва в обществен конкурс като представи „Бронзовата къща” като временен проект. Интригата около проекта „Бронзовата къща” достигна своя пик именно с това видео, в което българинът, работещ от дълги години в Австрия, разказва с насмешка за българската реалност около една съвременна арт инсталация, каквато е Бронзовата къща.
 
С решение на Столичния общински съвет, Общината поема ангажимент за охрана и осветление на инсталацията. След запитване от страна на общинския съветник Венци Мицов към кмета на София Йорданка Фандъкова, става ясно, че 95 111 лева са отишли за укрепване на постамента под „Бронзовата къща”. Малина Едрева обясни, че укрепването е било необходимо, за да може на мястото на бившия мавзолей да има и следващи инсталации.
 
Положиха основите на „Бронзовата къща“ на мястото на бившия мавзолей

Едрева каза още, че след като видеото е станало известно в медиите, Австрия е продължила да стои твърдо зад „Бронзовата къща” и нейния автор. Венци Мицов пък недоумява как проблем с финансирането е изтъкнат като причина за закъснението на проекта, докато Австрия защитава проекта. Най-лошото според него е загубата на общественото доверие.
 
След изказванията на Пламен Деянов, които той все пак отрича, Столичната община няма да участва в евентуалното откриването на проекта от австрийското посолство.
 

Сега - в края на българското европредседателство, „Бронзовата къща” е вече факт. Дали тя ще изпълни функцията си като стане място за артистични прояви на други творци, времето ще покаже, смята Малина Едрева.
 
Инсталацията трябваше да бъде готова в началото на годината като символ на приятелство между двете държави, които ще поемат европредседателството през 2018 г. - България и Австрия. Изборът на автор, проект и финансирането му са от австрийската държава.