/ darikradio.bg
Подземията на мавзолея стават галерия. На днешното си заседание Столичният общински съвет одобри 100 хиляди лева да бъдат насочени към укрепването както на тунелите, така и на пространството около бившата гробница на Георги Димитров. От БСП обаче обвиниха управляващите, че тези пари ще се похарчат само за обособяване на място, на което да бъде поставена Бронзовата къща, която е подарък от Австрия във връзка с европредседателството ни. Зам.-кметът по култура Тодор Чобанов коментира, че укрепване на подземията са задължителни заради безопасността на гражданите.

Проект: Борисовата градина - по-зелен парк, повече спорт, без коли и шумни заведения
 
През ноември, миналата година Столичният общински съвет взе решение да се постави арт инсталация на мястото на бившия мавзолей. Днес местният парламент пък даде зелена светлина за превръщане на подземията, където е била и гримьорната на балсамираното тяло на  Георги Димитров, в галерия. За промените са необходими 100 хиляди лева, с които площадката на мавзолея ще бъде приведена в готовност за различни художествени проекти. БСП обаче се обяви против предложението.
 
„На това място вече трябваше да има т.нар. Бронзова къща. На всички ни е ясно, че тези 100 000 лева ще отидат за укрепването на това подземие, за да може да се постави тази бронзова къща отгоре“, каза Иван Таков от опозицията.

Вдигат бронзова къща на мястото на мавзолея
 
Дебатът за бъдещето на подземията на мавзолея се превърна в анализ на миналото.
 
„Очевидно е, че за колегите от БСП това място е сакрално и там може само мумията да се помещава и евентуално помещения за нейното гримиране“, посочи Орлин Иванов от ГЕРБ.
 
Иво Божков от ДСБ също видя предложението като намиране на място за Бронзовата къща:
 
Покрай Бронзовата къща искат да наложат и едно решение за това какво трябва да се случва в пространството на бившия мавзолей. За разлика от колегите от БСП аз не тая никаква сакралност към мястото. Проблемът е, че всичко в София се прави на парче без цялостна обсъдена, смислена и консенсусна визия“.

Идея: Пространството около храма "Св. Ал. Невски" да е само за пешеходци
 
Ето и коментарът на ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов:
 
Да, би било прекрасно плочата да е здрава и там да може да се случи Бронзовата къща без никакви допълнителни усилия, но за съжаление когато пристъпихме към изпълнение на това решение стана очевидно ясно, че няма как без допълнителни укрепителни дейности да се използва съществуващата площадка, защото тя е с конструктивни проблеми, произтичащи от особеностите на демонтажа на съществувалата надстройка“.
 
В края на месеца Бронзовата къща ще пристигне в София.