/ БГНЕС
Има риск да бъде спрян строежът на "Бронзовата къща"
97831
Има риск да бъде спрян строежът на "Бронзовата къща"
  • Има риск да бъде спрян строежът на "Бронзовата къща"
БСП- София поиска оставката на заместник-кмета по културата – Тодор Чобанов и на Малина Едрева като председател на комисията по култура от общината заради забавеното изграждане на „Бронзовата къща” на мястото на бившия мавзолей.

Произведението на изкуството трябваше да бъде готово в началото на година по повод европредседателстото на България и Австрия тази година, като именно австрийското посолство е избрало твореца Пламен Деянов и проекта му.

Започна строежът на Бронзовата къща на мястото на мавзолея

След като част от основите на къщата бяха официално открити миналия месец, едва тази сряда строежът започна, но основите ги няма. След седмица, в която Деянов отказваше да разговаря с медиите, той най-накрая се съгласи да даде отговор на въпросите през ограда на строежа.

Съвсем различен от видеото в галерията Кунсхале във Виена, Пламен Деянов плахо и уклончиво разговаря на метър разстояние с медиите и зад оградата. "Моята задача беше да произведа скулптурата и аз съм готов. Винаги съм имал партньори, които са изграждали - музеи, общини и др. Така че в случая се получи малко сложно за мен - трябваше да я произведа, да я докарам в България и да я построя", обясни той.

Положиха основите на „Бронзовата къща“ на мястото на бившия мавзолей

Деянов допълни, че изказването му във Виена, в което разказва как политици са го посъветвали как да издигне къщата в центъра на София без много шум и, че е внимавал пред кого как представя проекта, е имало съвсем друг замисъл.

Може би не разбрал въпроса за личните му политическите му съветници, Деянов каза, че Бронзовата къща е решение на Общинския съвет. Разногласие в Общината се получава и относно финансирането на „Бронзовата къща”, в която безспорно основното финансиране не идва от София. Според заместник-кмета по културата Чобанов, инвестиция от общината няма.

В какво ще се превърнат подземията на бившия мавзолей в София?

Според лидерът на БСП-София – Калоян Паргов не е така. "Ние имахме решение, с което отпуснахме 95 000 лева и които трябваше да дадат отчет къде и за какво са похарчени", посочи той. Паргов допълни, че отговорността за Бронзовата къща трябва да поемат доц. Чобанов и Малина Едрева, но заместник-кметът мисли по друг начин.

"Действително авторът има своите проблеми с изграждането. Ние правим всичко възможно той да спазва сроковете и ангажиментите, които са поети. В крайна сметка отговорността за изпълнението на една творба е на нейния автор", каза Тодор Чобанов.

Дали ще има „Бронзова къща” ще разберем още след 3 дни – ако на 18-ти е установено изоставане от изготвения график, проектът ще бъде спрян.