/ МВР
В навечерието на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, на пешеходната пътека при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и градинката „Св. Климент Охридски“, ще се състои флашмоб, с участието на детски вокален хор „Пим Пам“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

След флашмоба, пред Художествената галерия на Националната художествена академия, в градинката „Св. Климент Охридски“, ще се проведе официална церемония по награждаване на участниците в конкурса за детска рисунка, част от кампанията „Не преминавайте през децата ни“ на Столичната община и Съвета по безопасност на движението на децата в София.

Членовете на журито, оценило над 600 рисунки - Юлиян Табаков, Здравко Денев, Сияна Захариева, Ирина Михайлова и Десислава Темелкова, ще наградят с книги и грамоти всички участници. За отличените в двете възрастови групи деца, са предвидени специални награди. 

Брандиран с рисунки автобус 280 на столичния градски транспорт ще бъде показан на спирка „Софийски университет“, улица „Шипка“.

Световният ден в памет на жертвите на пътнотранспортните произшествия се отбелязва от 2005 г. през третата неделя на ноември с резолюция на Общото събрание на ООН, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. Организацията си поставя за цел в периода от 2021 г. до 2030 г. да бъде намален поне до 50% броят на жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия. Мотото на деня за 2023 г. е „Справедливост“. 
Таня Тодорова/БТА