Фандъкова: Природни бедствия се случват, никой не е застрахован
Фандъкова: Природни бедствия се случват, никой не е застрахован / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Стига да има предварителна информация, разбира се, че предупредителните сирени биха били добре дошли. За съжаление, вчера нямаше предварителна информация за градушката и се наложи да реагираме на момента, обясни за „Здравей, България" по Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Така стана ясно, че макар и няколко служби в страната като Агенцията за борба с градушките и РВД да са знаели за наближаващия градоносен облак към София, никой не е предупредил ръководството на Столичната община за това.

Фандъкова обаче подчерта, че екипите на пожарната са реагирали изключително бързо и са били първи на най-рисковите места и благодарение на това няколко ситуации със затиснати хора в автомобили били разрешени бързо.

„Природни бедствия се случват, никой не е застрахован. В такива моменти трябва да е ясно, че хората трябва да потърсят първото възможно място да се приберат", коментира кметът.

Йорданка Фандъкова обясни, че в деня след силната градушка са мобилизирани всички служби и районни кметове, за да се извършват огледи за опасни елементи по сградите и надвиснали стъкла и така да се предотвратят евентуални нови инциденти.

Относно случая със загиналия човек в Борисовата градина, който бе затиснат от дърво, кметът на София обясни, че опасните дървета в София непрекъснато се проверяват и че в конкретния случай, по първоначална информация, става въпрос за живо дърво, което не е било изсъхнало.

„Възложила съм пълна проверка, включително ще има и полицейско разследване, за да се види какво точно е дървото", подчерта Фандъкова.

„Нямаме проблем с бюджета и средствата за поддържане на парковете и градините. Това е въпрос на специалисти, които трябва да кажат, че дадено дърво е опасно и трябва да бъде отрязано. Работи се непрекъснато, но няма как да се предотврати една такава буря", обясни Йорданка Фандъкова.

Източник: NovaNews.bg