Един загинал, десетки ранени и много щети след бурята в София (СНИМКИ)
Един загинал, десетки ранени и много щети след бурята в София (СНИМКИ) / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Gong.bg, Валентин Грънчаров
Силната буря с градушка в София уби човек (СНИМКИ)
73682
Силната буря с градушка в София уби човек (СНИМКИ)
  • Силната буря с градушка в София уби човек (СНИМКИ)

Един загинал, десетки пострадали и много материални щети по автомобили и жилищни сгради. Това е равносметката от вчерашната опустошителна градушка, която удари София и Монтана.

Дърво падна върху 70-годишен пешеходец и го уби на място при силната буря в София. От Столичната община уточниха, че инцидентът е станал на пътека в Борисовата градина. Четирима души пък бяха извадени невредими от автомобилите им, които бяха затиснати от паднали дървета.

Близо 40 души, пострадали от градушката, са потърсили помощ в спешните кабинети на "Пирогов" до момента, съобщиха от болницата. Нараняванията на пациентите са основно по лицето, в областта на главата. Постъпили са и хора с порезни рани по ръцете и краката. Мъж на 27 години остава за лечение в болницата. Ръката му трябва да бъде оперирана, тъй като е със сериозна порезна рана. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от ледените късове. Тя е освободена за домашно лечение. За щастие сред ранените няма деца, допълват от "Пирогов".

Над 150 сигнала постъпиха и в полицията във връзка с произшествия след бурята, съобщиха от МВР. Най-често подаваната информация бе за граждани, нуждаещи се от евакуация, затиснати от паднали дървета автомобили, наводнени участъци от уличните платна, отстраняване на паднали дървета и опасни предмети от електропреносната мрежа и пътните платна, както и отводняване на частни домове.

Един загинал десетки ранени и много щети след бурята в София (СНИМКИ)
netinfo

Дърво падна върху автомобил до бл. 48 в кв. "Младост" 1. В автомобила е имало хора и  звеното за аварийни дейности бе на място на инцидента, съобщиха от Столичната община. Инцидентът се размина без пострадали. Дърво падна и върху автомобил в района на улиците "Пиротска" и "Стефан Стамболов". Дърво падна и върху автомобил "Мерцедес" на улицата между Дарик радио и парка Заимов, успоредно на бул. "Дондуков". И при тях нямаше пострадали.

Един загинал десетки ранени и много щети след бурята в София (СНИМКИ)
netinfo

Вследствие на бурята в столицата станаха много леки пътни - произшествия и 3 тежки, информираха от КАТ- София. Нямаше загинали, само няколко леко пострадали.

Заради мощната градушка и пораженията, причинени от нея, бе силно затруднено движението в града.

Превозните средства на градския транспорт се движеха с намалена скорост. Счупено бе и предното стъкло на трамвай, движещ се по линия номер 10 на бул. "Черни връх", съобщиха от общината.

Заради отводнителните работи и затворените булеварди се образуваха сериозни задръствания.

Проблеми, заради градушката имаше и с въздушния трафик. Компютърната система на Летище София бе срината от токов удар. Последвала е 20-минутна забрана за излитане и кацане на самолетите. Бурята в София прекъсна за минути и мобилните комуникации. И към трите оператора постъпиха стотици сигнали от граждани, че не могат да се обаждат.

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова вече са мобилизирани всички почистващи фирми за почистване на града след бурята.

Заради множеството щети върху леки автомобили застрахователите обявиха, че увеличават срока за завеждане на щетите - от 3 дни на 2 седмици. Днес се очакват опашки пред застрахователните пунктове за огледи.

Един загинал десетки ранени и много щети след бурята в София (СНИМКИ)
netinfo

Вижте и видео, публикувано на страницата на NovaNews.bg: