Стария бряст е Европейско дърво на годината
Стария бряст е Европейско дърво на годината / DarikNews.bg, архив

Стария бряст, хилядолетния символ на Сливен стана Европейско дърво на годината. Това бе обявено на церемония в сградата на Европейския парламент в Брюксел. В надпреварата участваха дървета от още девет държави - Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия, Уелс. Сливенското дърво спечели със 77 526 гласа. На второ място се нареди Дивата круша от Унгария с 36 925 гласа.

Победителят се определя от резултатите от електронното гласуване, в което се включиха десетки хиляди българи и приятели на България, за да подкрепят символа на Сливен, превръщайки инициативата в общонационална кауза.

На церемонията в Брюксел присъства делегация от Сливен, включваща представители на общинското ръководство, общественици, журналисти, както и изпълнители от Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен. Наградата получи кметът на община Сливен Кольо Милев, който заяви: "Старият бряст може да не е най-високото дърво или най-старото, но със сигурност е най-обичаното. Тази награда е за всички, които повярваха, че вековното дърво ще спечели. Благодаря на всички, които гласуваха за Стария бряст! Елате в България, елате в Сливен, елате да видите Стария бряст". В края на церемонията Държавният ансамбъл за народни песни и танци" - Сливен изнесе концерт.

Сливенското дърво участва като български представител в европейския конкурс, след като спечели националната надпревара „Дърво с корен”. Това звание му осигурява специализирани грижи, които ще бъдат положени за хилядолетника още в края на този месец.

Стария бряст се намира в центъра на Сливен. Дървото е природен феномен на възраст около 1100 години от вида Ulmus kampestris (полски бряст). Той е обявен за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5.65 метра, а височината му достига 10 метра.

Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията Сливен възниква на мястото на тази стара гора.

Поради множество събития, станали при бряста, през 1970 г., той е обявен за историческо място.

По време на кампанията, която продължи през целия месец февруари около дървото се събираха детски и професионални творчески колективи, индивидуални изпълнители, които представяха чрез изкуството своята подкрепа за дървото. Видни българи, които имат сливенски корен или животът им е свързан с града под Сините камъни станаха посланици на дървото и разпространиха апел да гласуваме за него. Писма за подкрепа бяха разпратени до българите в чужбина, които се включиха със своя глас. Стария бряст събра енергията, емоциите и усилията на малък и голям, на мъже и жени, старци и деца без значение от тяхната социална, обществена или партийна принадлежност.