Зам.-министърът на отбраната откри нов учебен кабинет във военното училище
Зам.-министърът на отбраната откри нов учебен кабинет във военното училище / www.cross.bg

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев откри нов учебен кабинет във факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи" на Националния военен университет в Шумен. Програмите за обучение в новия кабинет са разработени от екип от преподаватели и обучаващи се от факултета.

Зам.-министърът заедно с областния управител на Шумен Димитър Александров прерязаха лентата на новия кабинет „Управление жизнения цикъл на отбранителни продукти".

В него ще се обучават курсанти от специализация „Въоръжение и бойни припаси", студенти от специалностите „Компютърни технологии за проектиране", „Компютърни системи и технологии", „Комуникационна техника и технологии" и специалисти от оръжейния бизнес.

Относно предстоящите съкращения в шуменският гарнизон зам.-министърът обясни, че в Шумен ще останат две поделения с по 250 човека.  „Повечето от останалите обаче са изявили желание да се преместят в по-големите гарнизони, в поделенията, които развиваме и увеличаваме в Казанлък и Карлово", заяви зам.-министърът и добави, че това според него е добра новина, защото министерството се старае да не излизат хора, които са квалифицирани и да остават без работа.

"Гарнизонът в Шумен си остава един от големите гарнизони, тези поделения и тази редукция е направена по преглед на въоръжените сили. Реформата още не е приключила и никога не би трябвало да приключва - постоянно би трябвало да има някакво движение и това е най-сигурното", каза още Валентин Радев.