Зимните разходки не трябва да притесняват родителите. Освен, че не са опасни, те дори са полезни, смятат педиатри. Тези излизанията са особено важни за развитието на децата.

Как да окажем първа помощ на бебето? (ВИДЕО)

Разходката през зимата е неотменна част от адаптирането на детето към външната среда и тя трябва да бъде правена редовно, казва д-р Мария Славчева. Педиатърът обръща внимание, че трябва да се съобразяваме да няма силен вятър, дъжд или мъгла.

Как да научим детето да обича плодове и зеленчуци? (ВИДЕО)

Важно е да се знае, че разходката навън е много ценна за децата, защото те попадат в среда със свеж въздух, казва тя и добавя, че това е за предпочитане пред топлите и задушни помещения в дома.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката

Първата разходка на новородено дете през зимата трябва да се прави около четвъртата седмица на бебето. За нея обаче трябва детето да е подготвено. Така той свиква постепенно с външната среда и при подходяща температура може да го изведем за първата му 20-минутна разходка навън.

Как бебетата се учат на упорство

Децата трябва да се обличат многослойно, за да може да се обличат и събличат дрехи, като за предпочитане са памучните материи. Трябва да има и одеяло под ръка, ако се наложи да се завие детето, докато сте навън.

Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката

По време на разходката майката трябва да наблюдава цвета на кожата на лицето да е с розов тен. Трябва да му е топло нослето, посочва педиатърът. По него може да се съди дали на малчугана му е топло или студено.

Респираторните инфекции не идват толкова от студения въздух, колкото от контакта с други болни, казва д-р Славчева и допълва, че места като молове и детски градини са по-рискови за разболяване отколкото една хубава зимна разходка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари