Осигурени са пари за ремонт на църквата и джамията в Лиляк
Осигурени са пари за ремонт на църквата и джамията в Лиляк / Борислав Курдов

На 10 февруари тази година, един от лидерите на ГЕРБ Цветан Цветанов посети търговищки села и още тогава обеща да бъдат намерени пари за ремонт на християнския и мюсюлманския храм в село Лиляк. Сега средствата вече са осигурени и в най-скоро време обновлението на църквата ще започне, разказа кметът на Живко Александров.

Строената в началото на 19 век църква е била частично боядисана преди 7 години, но от този ремонт следи почти не са останали. Сега предстои цялостно препокриване на покрива, външно и вътрешно измазване, смяна на улуците, капандурите и т.н.

От партия ГЕРБ са отпуснали 18 000 лева, а недостигащите 3 600 лева дарява арендаторът Васил Даскалов. Остава само Варненската митрополия да даде своето разрешение за започване на строително-ремонтните дейности.

Лиляк е едно от най-многобройните като население села в Търговищко със своите 1300 жители . Кметът Александров заяви още че близо две хиляди лева са осигурени от ГЕРБ и за ремонт на местната джамия.

Първоначалната идея на кмета на Лиляк е била за извършване на ремонтните дейности да бъдат наети местни специалисти и така да може да осигури макар и временна работа на няколко човека. Оказало се обаче че такива в селото няма и сега предстои да бъде сключен договор със строителна фирма от Търговище.