Изложба на писани великденски яйца откриват в Търговище
Изложба на писани великденски яйца откриват в Търговище / РИМ-Търговище

Специфична техника на изписване на великденски писани яйца от Чепинския край ще бъдат представени на изложба в Регионалния исторически музей в Търговище. С тематичната експозиция в града гостува музеят от Велинград.

Специфичното при тази техника е, че с „ писалка" и восък се нанасят върху яйцата прекрасни мотиви и композиции. Следва боядисването, по традиция с червена боя, но могат да се използват и други цветове. Когато се отстрани восъка, грейват изрисуваните орнаменти. В България тази техника е била разпространена в ограничени райони на страната - Велинградско, Ихтиманско, Самоковско, Етрополе. Освен в България, има съхранени традиции на тази техника и в други страни от Европа - Чехия, Украйна, Словакия, Унгария, Германия, Хърватска и Румъния, разказа директорът на музея в Търговище Магдалена Жечева.

Изложбата ще бъде открита на 17 април 2013г. /сряда/ от 17.00 часа в сградата на Славейковото училище. На самото откриване  ще бъде направена демонстрация на восъчната техника за украса на яйца от музейните работници на Велинград.

В четвъртък, на 18 април 2013г в Захариевата къща от 9.30 часа ще има демонстрации и работилница за украса на великденски яйца, допълниха от Регионалния исторически музей в Търговище