Европейска нощ на музеите в Търговище
Европейска нощ на музеите в Търговище / DarikNews.bg, архив

За шести път Регионален исторически музей - Търговище се включва в Европейската инициатива Нощ на музеите и галериите. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Екипът на търговищкия музей подготвя за търговищките граждани и гости интересни и разнообразни изложби в Славейковото училище, каза директорът Магдалена Жечева.

 „Позивна „Регионален исторически музей - Търговище" е един поглед към историята на радио комуникацията чрез съхранената в града ни и частни колекции специфична и малко позната свързочна техника.

Българските традиционни накити с тяхното многообразие, характеристика и магия са темата на изложбата „Да блести, да краси, да пази от лоши очи!" Могат да се видят красиви, изкусно изработени образци, плод на стари български майстори и традиции.

Музеят няма да изневери на вече установената традиция  да представя далечни чужди култури. Посолството на Китайската народна република, чрез Сдружение „Приятели на Китай" в  Търговище ни предостави изложбата «Китайско приложно изкуство". Тя дава възможност да съзерцавате възхитителни експонати: съдове от лак и дърво с изящна резба, черна керамика, имитираща древен бронз, изящни, рисувани отвътре шишенца за емфие, ювелирните творби от слонова кост, съвременни бронзови изделия, точно копие на най-известните образци на това най-уникално китайско изкуство, датиращо още от династия Шан (XVIII-XII в. пр. Хр.).

Изложбата „С пламъка на вярата" /Икони и църковна утвар/, открита преди месеци се развива и обогатява с нови интересни експонати, които могат да се видят в музейната нощ. Сред тях са „златното евангелие" от Омуртаг, великолепни евангелие и икона-йерусалимия.

Внимание заслужават изложбите „От раклата на баба" и „Към корените на моите деди" плод на дейността на малките приятели на музея от 1 „а" клас на І СОУ „Св.Седмочисленици" и 5 "б"и 5 „г" клас на ІІ СОУ „Никола Маринов", които работят със своите учители Ася Трендафилова и Ирина Ризова по Проект „Успех"

По традиция Хаджи Ангеловата къща ще се превърне в декор за  героите от пиесата „Българи от старо време". Героите на Любен Каравелов ще оживеят в постановка на Ученическия театър „Искра любородна" при ІІ СОУ „Никола Маринов" с ръководител учителката Здравка Радева.

За всеки, който все още не е успял да види в оригинал Кралевското златно съкровище, музейната нощ в Археологическата експозиция дава тази възможност.

От 19 ч. на 19 май до 1 ч. на 20 май т.г. всички експозиции и изложби на търговищкия музей ще бъдат отворени за гражданите и гостите на Търговище