Епидемия от дизентерия в Дом за деца в Каспичан
Епидемия от дизентерия в Дом за деца в Каспичан / netinfo
Епидемия от дизентерия в Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи „Слънце” в гр. Каспичан е била регистрирана миналата седмица, съобщават от Министерството на здравеопазването. За периода от 28 ноември до 7-ми декември са заболели 1 педагог и 14 деца от 1-ва група. Те са с оплаквания от болки в корема, редки изхождания и повишена температура.

Заболелите са били с оплаквания от болки в корема, редки изхождания и повишена температура. Всички са били хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Шумен и са в добро клинично състояние, каза за Дарик д-р Златко Бранкованов от Инфекциозно отделение на болницата. Проведено е микробиологично изследване на заболелите, контактните на тях деца и персонал. Настаненият в отделението преподавател е вече изписан за домашно лечение, допълни лекарят.

Взети са материали за микробиологично изследване от външна среда, храни, вода и дезинфектанти. Издадено е предписание до директора на дома, с което са разпоредени необходимите противоепидемични мерки. Децата са в добро състояния, каза пред Дарик д-р Марко Марков, главен епидемиолог на Шумен. Той обясни, че дизентерията е стомашно-чревно заболяване, което се причинява от бактерии, предавани от хора по контактно-битов път. Най-често заболяването се причинява от лоша хигиена - неизмити ръце, замърсени повърхности и др.

„Хигиената в Дом „Слънце” е на много високо ниво”, каза за Дарик Виолета Иванова, директор на заведението. По думите и са взети необходимите и адекватни мерки в така създалата се ситуация. Всички резултати от изследвания на персонала и останалите деца в дома са отрицателни. "От ДВСК провериха хранителните стоки, които се използват в кухнята на дома и не откриха заразени продукти", каза още тя.

Епидемиологичното проучване продължава.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл, на интервюто с д-р Златко Бранкованов.