БСП-Шумен ще иска касиране на изборите за съветници
БСП-Шумен ще иска касиране на изборите за съветници / снимка: Дарик-Шумен

„Ще внесем молба с искане за касиране на избора за общински съветници в Шумен, там нещата могат да доведат до още двама съветници за нас", заяви по-рано днес депутатът Димитър Дъбов, областен лидер на БСП. Жалбата ще бъде внесена в понеделник. По думите на Дъбов, ГЕРБ и „Атака" след изборите са получили незаслужено по още едно място в местния парламент.

"При 7 000 гласа в полза на кандидата за кмет на БСП изглежда парадоксално да искаш касиране на вота за кмет на Шумен", коментира Дъбов искането за касиране на вота за общински кмет от страна на ГЕРБ-Шумен. „Това беше разбираемо преди 4 години, когато разликата между кандидатите беше малко над 50 гласа", допълни той. По думите му, ако аргументите на Веселин Златев са верни, би трябвало да бъдат насочени към представителите на партия ГЕРБ в общинската и секционните избирателни комисии, тъй като те имаха преобладаващо мнозинство.

„Ако случайно има нещо нередно, тези неща, които са ги говорили, са ги направили техните хора", допълни Дъбов. Той отправи въпроса към ГЕРБ какви мерки ще вземат спрямо своите представители в ОИК и СИК. Според народния представител, ако и само 10% от казаното от ГЕРБ е вярно, би трябвало партията да даде на съд своите представители. „Ако се стигне до повторно гласуване за кмет на Шумен, резултатът за ГЕРБ ще бъде още по-размазващ", категоричен беше Дъбов.  

"Г-н Златев е държавен служител, само министрите са политически лица, тоест те могат да се занимават с политика, а той няма право на политическо участие и да е лидер на партията, в качеството си на държавен служител" - подчерта още Дъбов.

По-рано днес от ГЕРБ-Шумен заявиха, че до края на деня ще внесат жалба с искане за касиране на вота за общински кмет.