Насрочиха дело на кап. Собаджиев, набират спешно пари за адвокат
Насрочиха дело на кап. Собаджиев, набират спешно пари за адвокат / снимка:maritime.bg

15 хил. долара спешно набират семейството и приятелите на кап. Светлозар Собаджиев, който повече от две години лежи в панамския затвор “Ла Хоя”, съобщава сайтът http://www.maritime.bg

Делото на капитана е насрочено за 28 май, съобщават негови близки. Сумата за адвокатския хонорар е 40 хил. долара, от които спешно трябва да се наберат и преведат към адвокатите 15 хил.

Интересен факт, който изплува през тези дни е, че освен капитана обвиняеми са и всички членове на екипажа.

Кораб „Маас Трейдър” бе задържан на 28 март 2011 в пристанище Сан Кристобал, заради открити в общо помещение на борда 168 кг. кокаин. Дни по-късно целият екипаж и плавателният съд бяха освободени, единствено капитан Собаджиев бе задържан и отведен в затвора “Ла Хоя”.

За престоя му – при нечовешки условия, около случая на капитана не се случи нищо, освен, че след вдигане на много шум в медиите у нас и след съдействие от българското правителство, той поне беше разпитан в края на миналата година. Този разпит обаче бе по-скоро формален, отколкото целящ да се стигне до истината и до търсене на реални доказателства за невинността или вината му.

“Надявам се най-вече на колегите от морския сектор. Моля се този ад да приключи възможно най-бързо”, заяви пред Maritime.bg капитанът.

Междувременно продължава дарителската SMS-кампанията за подпомагане на Собаджиев. SMS съобщенията се изпращат на кратък номер 17 777 със съдържание DMS SOBY, на цена 1 лв. с ДДС.

Набирането на средства за осигуряване правната защита на капитана:

Банка Societe Generale Експресбанк, Клон Транспортна Варна

BIC: TTBB BG 22

IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73 USD

Титуляр: Българска асоциация на морските капитани