/ iStock
Изложбата "Материализация на сюрреализма", която включва над 70 оригинални творби на Салвадор Дали от частната колекция "Кесаруи", Франция, ще бъде открита утре вечер в Русенската художествена галерия. Това съобщиха от културния институт в крайдунавския град. 

Изложбата вече е представена в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия.

Експозицията включва литографии, произведения в сребро, гоблени, сериграфия върху коприна, дизайнерски произведения. 

"За да разберете Дали, трябва да осъзнаете основния принцип, че той е интелектуален художник. Неговата картина има за цел преди всичко да илюстрира неговите теории и идеи. За него е важно да представи не това, което виждаме, а това, което чувстваме, мислим, може би дори без да го осъзнаваме", казват от Художествената галерия в Русе.

От културния институт обясняват, че целта на изложбата е да помогне на публиката да види и разбере как Салвадор Дали материализира своите възгледи чрез своя специален художествен език под формата на образи, които често придобиват нематериален вид, но се усещат ясно от зрителя. 

Изложбата е разделена на пет тематични раздела - "Сюрреалистични цветя", "Дванадесетте апостоли или рицарите от кръглата маса", "Бенвенуто Челини", цикъл от илюстрации към "Старецът и морето" от Ърнест Хемингуей и други различни произведения на Салвадор Дали.

"Всички произведения, представени в изложбата, са оригинални творби на Дали, признати от него като такива. Автографът на Дали върху тях е общоприето доказателство за авторство и оригиналност на произведението и е защитен от всички съществуващи закони за авторското право", обясняват от Художествената галерия в Русе. 
БТА