Вземаме си  децата от градина само срещу подпис
Вземаме си децата от градина само срещу подпис / снимка: dariknews.bg

Деца от забавачките в община Асеновград вече ще бъдат предавани на родителите в края на работния ден само срещу подпис. За целта се въвеждат специални дневници, в които ще се записва кой е взел детето и в колко часа. Ще се подписват както родителят, така и служителят, предал малчугана.

Инструкциите са записани в специална заповед на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов до директорите на детски заведения в общината.  Директорите трябва да регламентират работното време на персонала и стриктно да следят за спазването му, независимо дали има или няма деца в забавачките. По отношение на служителите, неспазващи работното време, да бъдат налагани дисциплинарни наказания съгласно Кодекса на труда, се казва в заповедта на кмета.

Документът е в сила от 9 юли, но вчера бе качен на сайта на общината. Със заповедта са запознати всички директори на детски заведения в общината.

Стриктните мерки се въвеждат, след като стана ясно, че миналата седмица учителка и помощник-възпитателка от ОДЗ „Асенова крепост“ си тръгнали половин час преди края на работното време и заключили неволно 2 сестрички вътре в сградата. Бабата на децата заварила всички входове на детската градина затворени и се обадила на персонала.

 

Днес изтича срокът, който бе даден на двете служителки да представят писмено обясненията си защо се е случил неприятният инцидент. В следващите дни д-р Караиванов ще се запознае с тях. Евентуалните им наказания ще бъдат наложени от директорката на ОДЗ-то, защото тя е техен работодател, обясни за Дарик пресаташето на община Асеновград Венелина Алексиева.