/ netinfo
По темата: Областният управител Здравко Димитров и кметовете на "Северен" и Източен" Ральо Ралев и Николай Чунчуков
"Въпрос на време е да ескалира ново напрежение, в която и да е ромска махала в страната, ако не се решат натрупаните с години проблеми с ромското население". Това заяви пред Дарик радио областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Здравко Димитров
netinfo

"Проблемът е оставен за решаване в ръцете на кметовете, а моята задача е да бъда медиатор между местната и държавна власт", уточни Димитров по повод случая във Войводиново. Специална среща, на която ще се обсъдят всички възможности, ще се проведе най-вероятно следващата седмица. 

Освен във Войводиново, ромски махалаи има в Куклен, Яворово и други населени места в областта.

"Когато се открива завод в Община Марица трибуната не може да побере официалните лица. Всички тях трябва да ги виждаме да взимат отговорни решения и в такива моменти, в които е наложително да се помогне на кметовете", каза още Здравко Димитров.

Здравко Димитров и Хриспи Чектерян в студиото на Дарик
netinfo

По думите му законодателни промени не са необходими, необходимо е само да се спазват общинските наредби, за да не се задълбочават проблемите с ромското население.

Общо пет са специалистите по незаконното строителство в администрациите на двата пловдивски района „Северен“ и „Източен“, където се намират едни от най-големите ромски квартали в България – Столипиново, Шекер и Арман махала. Според кметовете Ральо Ралев и Николай Чунчуков, те се справят със задълженията си, но разбира се, в определени моменти, техният брой е недостатъчен, предвид големите територии, за които отговарят.

Проверките експертите извършват ежедневно, като в последните години те са съсредоточени на местата в районите, които са потенциално опасни от застрояване с незаконни постройки. 

За 2018 г. в „Северен“ са обработени 498 броя преписки, съставени са 104 броя констативни актове в т.ч. жилищни сгради, гаражи, селскостопански сгради, павилиони, метални огради, бараки, магазин-кафе и други .

Издадените заповеди за премахване, забрана за ползване и спиране на строителство са 51, а принудително премахнати са общо 45 обекта.

„Независимо от случващите се събития в страната като случая във Войводиново, проверките и контрола в района се извършват планирано и ежедневно“, заяви кметът Ральо Ралев.

Ральо Ралев
netinfo

„Войводиново нито ще ни бъде сигнална лампа, за да работим повече, нито пък би ни притеснило  да работим по-малко. Вие сами си спомняте, че при последната акция в „Северен“, която беше 3 месеца преди събитията в селото, премахнахме само 5 жилищни постройки, като въобще не броя стопанските такива – павилиони, бараки и навеси. Така че, в района родължаваме, както и през последните 7 години, от когато аз съм кмет, да бъдем безкомпромисни по отношение на незаконното строителство“, категоричен е Ралев.

Това е и мнението на Николай Чунчуков, който заяви, че проверки в „Източен“ се правят непрекъснато от години.

И той, и Ральо Ралев не се чувстват с „вързани ръце”, но като проблем в тази насока се оказва бавната и мудна административна процедура по премахването на постройките, която трябва да се промени.

В „Източен“ за изминалата 2018-та година са издадени над 120 административни акта, обясни Чунчуков.

„7 от тях са за жилищни сгради, а останалите са търговски обекти. 4 от заповедите се обжалват, а тези, които са влезли в сила, са изпълени. В края на февруари предстои да бъдат премахнати още незаконни постройки“, добави той.

Николай Чунчуков
netinfo

Сумата, нужна за бутане на всяка една от незаконните постройки, е индивидуална. Например за премахването преди няколко години на незаконен етаж от къща в „Столипиново“ с площ от 200 кв.м., на кметството бяха необходими 36 000 лева.

И през 2019-та текущите проверки в двата пловдивски района ще продължат. От началото на годината в „Северен“ има съставени 7 констативни акта за незаконно строителство, 7 издадени заповеди за премахване и 7 броя, които са в процедура на връчване.

Предстои освобождаване на тротоари от навеси и огради на ул. „Дилянка”, ул. „Деница” и ул.„Кипарис”.

Цялата тема можете да чуете тук.