Спешна помощ става част от Окръжна болница
Спешна помощ става част от Окръжна болница / netinfo

Пловдивският Център за спешна медицинска помощ от преминава от днес на подчинение на бившата Окръжна болница. Служителите на Спешното приемно отделение стават част от персонала на болницата, а досегашната Бърза помощ ще поддържа единствено линейките и ще координира обслужването на повикванията.

Работата на дежурните екипи ще се сведе до максимално бързо извозване на пострадалите пациенти, предвижда промяната, която е заложена в Националната здравна стратегия за периода 2007- 2012 година.

От юли 2000 година досега спешните центрове в страната съществуваха като самостоятелни здравни звена със собствен бюджет, екипи и автомобили. Заради сравнително ниското заплащане обаче текучеството, особено сред лекарите, продължава, а центровете не могат да се самоиздържат.

Преминаването на Бърза помощ на наше подчинение със сигурност дава шанс за увеличение на възнагражденията на персонала, коментира пред Дарик изпълнителният директор на Окръжна болница доц. Георги Йорданов. Той посочи, че от днес Окръжна болница реално стартира 24 часово спешно медицинско обслужване на пациентите.