Днес се очаква да пристигнат защитни облекла в Пловдив
Шефът на Спешното отделение на пловдивската МБАЛ "Пълмед" д-р Димитър Деликостадинов е единият от заразените с коронавирус в Пловдив. От Областния кризисен щаб под тепетата потвърдиха информацията за 52-годишния лекар и болницата, в която той работи. 

Пациентът с COVID-19 в Инфекциозна клиника-Пловдив се върнал от Англия

Според д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ Пловдив, лекарят не се почувствал добре и е излязъл преди шест дни в болнични. Сам се е изолирал. Взета му е проба и тя е излязла положителна. "Клиничната му картина не е тежка, а тъй като той е грамотен човек, е направил, каквото трябва", обясни д-р Манчева. 

На съпругата на лекаря е връчено предписание, като и двамата са под домашна карантина. Междувременно се извършва измиване, почистване и дезинфекция на спешното отделение, където е работел и контактните му колеги ще бъдат изследвани.

Поставят „Столипиново” под карантина, ако не спазват мерките на Националния координационен щаб

Пациентите които са преминали през това отделение, също ще бъдат наблюдавани, част от тях са приети и хоспитализирани в болницата и са в добро състояние
. Цяла нощ са издирвани контактните, допълни д-р Танчева-Манчева.  По думите й в този момент се вземат проби на контактните лица на лекаря и ще бъдат занесени в Стара Загора за изследване. 

Според шефката на РЗИ докторът следи състоянието си сам, но с него се поддържа непрекъснат контакт. "Ако има нещо извънредно, той ще ни съобщи" подчерта тя.
 
112 са вече заразените с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Другият болен е 39-годишен, завърнал се от Англия на 10 март със семейството си.
На 13 март е приет в Инфекциозна клиника с температура и кашлица, но състоянието му не е тежко. На семейството му са издадени предписания за карантина, проучват контактните лица, за да се вземат мерки и за тях.

Мъжът няма дихателна недостатъчност, лекува се и с антибиотик. "Не очакваме тежки усложнения", посочи шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Карен Джамбазов.Той уточни, че в Инфекциозна клиника се работи с предпазни средства, на които се извършва ежедневен мониторинг. Пристигнали са и нови, по-добри предпазни маски, допълни той. 

272-ма са под карантина в Пловдивска област само до вчера. Екип от РЗИ обикаля карантинираните и ги контролира, дали спазват карантината. 

Вече 110 българи са с коронавирус, до ден-два изписват първите оздравели

"Днес се очаква да пристигнат защитни облекла в Пловдив", съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя допълни, че вече има количествено-стойностна сметка за бъдещата вирусологична лаборатория под тепетата. Вече има и концепция как да бъде направена лабораторията, скоро ще бъде обявен начинът на финансиране.