Пазарджик с нов превозвач от 12-ти, общината съди Батаклиев
Пазарджик с нов превозвач от 12-ти, общината съди Батаклиев / снимка: Виктор Кадири

От 12-ти декември Пазарджик ще има нов превозвач. Договорът на транспортните фирми "Никан Лайн" ООД и "Никан Лайн Груп" ООД, собственост на Ангел Батаклиев ще бъде прекратен. Решението е на кмета на Общината Тодор Попов. Причината за разтрогването на контракта е липсата на подобрение на транспортната услуга, заяви градоначалникът.

Кметът е отправил искане до областния управител за разрешаване възлагането на обществен превоз на пътници с автобусен транспорт по транспортни схеми на общината, включващи градски и междуселищни линии - обединени в Пакети №1 и №3, без конкурс за срок от 6 месеца. На 12 декември ще стане ясно името на новия превозвач. По неофициална информация това ще е пловдивската фирма "Хеброс бус".

По думите на кмета, в документите за превоз ще бъде заложена и нова цена на билета по вътрешноградските линии. Сега цената на един билет е 40 стотинки. Увеличението ще е с 10 стотинки. Така ще се изравнят цените на билетите за автобусен и тролейбусен превоз в града.

Община Пазарджик ще съди транспортните фирми "Никан Лайн" и "Никан Лайн груп". Исковете са за над половин милион лева за неустойки за непокрити курсове от превозвачите за периода от януари до октомври тази година. По изчисления на общината непокритите курсове са общо 5 519.