Парапланеристи кацат върху 16-сантиметрова цел край Сопот
Парапланеристи кацат върху 16-сантиметрова цел край Сопот / снимка: 360mag.bg

Парапланеристи се състезават да кацнат върху цел с диаметър 16 сантиметра. Това е част от атракциите на стартиралото тази сутрин състезание за пред-световната купа по парапланеризъм на Манастирска поляна край Сопот. Стартовете започнаха в 9.00 часа, като атрактивното състезание може да се наблюдава от първата станция на лифта над Сопот.

26 пилоти, сред които 3 дами, участват в първия ден на надпреварата. Те са от България, Събрия и Словения, съобщиха за Дарик организаторите. До момента състезателите са изпълнили 5 от общо планираните 6 рунда. Финалният кръг ще бъде утре.

Парапланеристите трябва да полетят от билото на Стара планина и да се приземят в мишени, означени с 3 окръжности с радиус 10 м, 5 м и 1 метър. В центъра има електронно устройство с размери 16 см, а най-високият резултат е мишена с размерите на капачка от бутилка. Целта на пилота е да докосне с крак електронната джаджа, за да регистрира най-висок резултат.

Домакин на състезанието е спортен клуб „Шамбала“, като надпреварата е 5-ият кръг от дисциплината „целно кацане“. Тя е част от календара на Международната федерация по въздушни спортове. В състезанието обаче могат да участват максимум 50 парапланеристи, като предимство ще имат по-опитните пилоти.

За първи път тази година българин се изкачи на трето място в Световната ранглиста. Валери Цветанов отвя конкуренцията в целното кацане на индонезийския остров Бали. До сега най-добрите български постижения бяха на Методи Методиев, Цветан Цолов и европейския ни шампион Димитър Ралев, които са стигали до 4-то място.

Утре състезанието продължава след 9.00 часа, уточниха организаторите.