/ БГНЕС
Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договора за реконструкция на канализационната мрежа и на пречиствателната станция за отпадъчни води в Пловдив, съобщиха от ведомството.

Дадоха зелена светлина на Водния проект, ремонтират пречиствателната станция за 70 млн. лв.

Над 415 000 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на водите
, близо 15 000 ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.

„Чрез на рехабилитацията на пречиствателната станция ще се намали притокът на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника, а подмяната на водопроводите ще намали значително физическите загуби на вода в града“, каза министър Димов.

Стартират големия Воден проект

Общият размер на инвестицията е над 115, 3 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 80,7 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Припомням, че Община Пловдив задвижи изпълнението на големия Воден проект на града. Част от дейностите, които са предвидени по проекта, за който местната управа обяви обществена поръчка, са изготвяне на технически и работен проект на пречиствателната станция, разширение на обекта, доставка на машини и съоръжения, обучение на персонала, тестването на оборудването и авторски надзор по време на строителството и монтажа на обекта.
 
Реконструкцията на станцията за отпадъчни води в Пловдив е първата част от големия Воден проект на града.
 
Втория етап включва цялостен ВиК ремонт на близо 60 улици в район „Северен“ и смяна на колекторите по булевард „Дунав“ и връзката му с „Брезовско шосе“.