/ снимки: Кирил Кирилов
Всичко, което зависи от енергийното министерство и изпълнителната власт, ще бъде направено, за да бъдат хората спокойни. В това увери ресорният министър Теменужка Петкова по повод протестите на жителите на няколко населени места от родопската яка заради идеята за удължаване на една от концесиите на кариерата над село Белащица.

Пореден протест срещу кариерата над Белащица

Тя вече се е срещала с местните жители, за да обсъдят причините, поради които са разтревожени. По думите й, ситуацията е изяснена и това, което предстои, е всяка една институция, която има отношение към концесията, да вземе нужното решение в рамките на своята компетентност.

От РИОСВ-Пловдив заявиха, че в района на кариерата уредите не са отчели завишаване нивата на фините прахови частици (ФПЧ). По време на последната проверка обаче екоинспекцията е установила неорганизирано емитиране на прах на площадката на кариерата в землището на село Белащица.

Община Пловдив не е съгласна с разширяването на кариерите над Белащица

На място бе констатирано нарушаване дължината на ръкава към транспортна лента на сортиращата инсталация и изнесен прах по републиканската пътна мрежа в участъка от
кариерата до кантара на обекта.

На концесионера са издадени предписания. Изискванията са той да измива частта от републиканската пътна мрежа, използвана от дружеството за недопускане на неорганизирано емитиране на прах при движение на транспортните средства, ползващи пътя. Срокът за изпълнение на тези предписания е седмица от датата на получаването им.
 

кариера
netinfo


Белият прах от кариерата слиза директно в долината и в южната част на Пловдив, алармира Юлия Бачева от Инициативния комитет на село Белащица. Освен замърсяване на въздуха, има и гърмежи, които – според местни жители – са напукали стени на някои къщите. Протестиращите са категорични, че няма да спрат дотук. Ако институциите не се задействат в посока на исканията ни, ще си търсим правата и по съдебен ред, каза Ани Кемалова, също член на Инициативния комитет.

Според д-р Емилия Караславова, която също живее в региона, проблемът с ФПЧ е много сериозен и завишаването на нивата им води до сърдечно-съдови и белодробни заболявания, някои от които завършват фатално.

Изяснена е позицията на община Пловдив, чието ръководство също не е съгласно концесионният договор за ползване на кариерата над Белащица да бъде удължаван. Според зам.-кмета на градската администрация Георги Титюков градоначалникът Иван Тотев е изпратил писма до всички заинтересовани институции, че е категорично против отдаването на нови концесии.
 

кариера
netinfo


Припомням, че преди три месеца РИОСВ-Пловдив се произнесе за изготвяне на доклад по Оценка за влияние върху околната среда. В заданието ще се отчете влиянието на всички инвестиционни намерения в района, включително оценка на кумулативния ефект от кариерите.

Като се отчита влошеното качество на атмосферния въздух в Агломерация Пловдив, извършването на дейности, които допринасят за увеличаване на ФПЧ във въздуха е нецелесъобразно за опазване на здравето на хората и околната среда, категорични са от екоинспекцията. В тази връзка на кметовете на общини е препоръчително да не отреждат терени за такъв тип дейности, уточняват оттам.