/ dariknews.bg
Становище за прекратяване процеса по издаване на разрешение за отдаване на концесия за добив на строителни материали на кариерите над Белащица  изпрати кметът на Пловдив Иван Тотев до министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на здравеопазването Кирил Ананиев и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщиха от администрацията.

Експертното мнение е, че това ще окаже кумулативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Сред мотивите е близостта на кариерите в землището на село Белащица, които се намират на около 10 км южно от града на тепетата и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив.

Глоби за 126 хиляди наложиха от РИОСВ за месец

Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив, считат от местната управа.

От там подчертават още, че жителите на близките населени места се чувстват пряко потърпевши от замърсяването на атмосферния въздух и високите нива на шум вследствие на многогодишния добив на инертни материали в региона, а пътят, по който те се транспортират, минава през жилищни зони.

В изпратените становища се подчертава повишената чувствителността на гражданите на Пловдив и съседните общини във връзка с качеството на въздуха и нивата на шум в околната среда.