За пръв път три професионални ловешки гимназии с прием след 7 клас
За пръв път три професионални ловешки гимназии с прием след 7 клас / Dariknews. bg

Три професионални гимназии в Ловешка област за първа година имат прием след 7 клас, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч Райко Райков. И трите паралелки са с усилено изучаване на чужд език. Те са в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги - Ловеч, Професионалната гимназия по механоелектротехника - Троян и в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване - Тетевен.

От утвърдените 24 паралелки след завършен седми клас са реализирани 20. Падат паралелките в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина - Ловеч (специалност ветеринарен лаборант с английски език), в Професионалната гимназия по механоелектротехника - Ловеч (професия «Електротехник», специалност «Електрообзавеждане на транспортна техника»), в Природо-математическата гимназия - Ловеч (информатика с немски език) и в Професионалната гимназия по туризъм - Априлци (професия «Хотелиер», специалност «Организация на хотелиерството»).

След завършено основно образование е утвърден прием в общо 41 паралелки, като са реализирани 34. Не са осъществени две паралелки в ПГМЕТ - Ловеч (по специалностите «Електрически инсталации» и «Компютърни мрежи»), една в ПГССД - Тетевен (специалност «Горско и ловно стопанство»), една в Професионалната гимназия по строителство, електротехника и услуги - Тетевен (специалност «Електрически инсталации»), една в СОУ «Св. Климент Охридски» - Троян (непрофилирано обучение). Според план-приема, не са реализирани и по една паралелка в СОУ «Св. св. Кирил и Методий» - с. Александрово (специалност «Земеделец»), и в СОУ «Панайот Пипков» - Ловеч (профил Изкуства «Музика»), но ловешкият общински съвет ще ги дофинансира и те ще съществуват като маломерни.

От четири професионални гимназии в региона са направили предложение за прием в четири паралелки задочна форма на обучение, съобщи още Райко Райков. По думите му, Ловешка област е една от малкото в страната, в които няма вечерни класове.