Установиха извършителите на поредица грабежи
Установиха извършителите на поредица грабежи / archiv.DarikNews

Полицаи от Червен брят са разкрили извършителите на взломни кражби в града. В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за шест престъпления, регистрирани през 2012 и 2013 година.

В основната схема са двама криминално проявени, които са извършвали деянията в различни форми на съучастие и подпомагани от други младежи. Те са влизали в частни домове, служебни помещения и офиси.

Разплитането е започнало след постъпил сигнал на 29 декември 2012 година от служител в църква в Червен бряг за откраднати църковни пари. Незабавно на адреса са изпратени полицаи, които при оглед са установили, че е разбита входната врата, взломени са халки от метална решетка и след проникване в помещение от дървен шкаф са откраднати 100 лева в банкноти. След прецизна оперативна работа извършителите на престъплението са заловени. Те са двама местни жители - на 16-години и на 18-години. И двамата имат криминални прояви - първият за кражба, а пълнолетният за изнудване. Не са осъждани.

Допълнително е разкрито, че в съучастие и сговор, младежите са извършили и други кражби. На 17 септември 2012 година, след взломяване на входна врата те влезли в частен дом и откраднали пари и вещи на стойност 1500 лева. В списъка на задигнатото са и 4 златни накити и 7 сребърни накити.

Младежите подпомогнати от още един от Червен бряг са извършили кражба и от културния клуб на пенсионера в града. За времето от 10:00 часа на 19 август до 9:15 часа на 20 август те са проникнали през незатворен прозорец и са откраднали телевизор "LG" и две DVD устройства. Съучастникът им е 18 - годишен, без криминално досие.

През месец януари 2013 година полицията в Червен бряг е започнала работа и по кражба от спортна зала в града. За времето от 20:00 часа на 11 януари до 9:00 часа на 14 януари, през незатворен прозорец е проникнато в спортната зала. Претърсено е помещение и е намерен ключ за метален шкаф. От шкафа са откраднати 1000 евро и 593 лева. В това престъпление помагал и друг непълнолетен от Червен бряг - 16-годишен, без криминално минало.

В процеса на работата се оказало, че същият 16-годишен, през нощта на 15 срещу 16 август 2012 година е използвал подправен ключ, за да проникне в апартамент в Червен бряг. От жилището е извършил кражба на парична сума в размер на около 2000 лева, два златни дамски пръстена и златно ланче, всичко с общо тегло около 7 грама.

На 10 септември 2012 година в съучастие с друг 16-годишен от същия град е откраднал лаптоп от частен дом. Като веществени доказателства са иззети ключове за секретни патрони, с които са извършени деянията. Намерена и иззета е и щангата, с която са взломявани входните врати.

Част от откраднатите предмети са открити и се съхраняват в полицията. Продължава работата по установяване на другите предмети, обект на престъпленията. Уведомена е прокуратурата.