Напълно възстановяват улици и тротоари след ремонтите по Интегрирания градски транспорт
Напълно възстановяват улици и тротоари след ремонтите по Интегрирания градски транспорт / dariknews.archive

„Всяко едно строителство поражда проблеми и недоволство от страна на гражданите. Проектът е изключително сложен, по него има 6 договора за извършване на строително-ремонтни работи. Затова призоваваме за повече търпение и разбиране. Факт е, че има неприятни моменти, но те трябва да бъдат преживени в името на доброто на града ни."

Това заяви на среща с медиите в Плевен  директорът на Дирекция „Европроекти" към Община Плевен Дикран Ованесян, във връзка с изпълнението на мащабния проект с европейско финансиране „Интегриран градски транспорт на Плевен".

Факт е, че строителните дейности, свързани с проекта и особено масовото разкопаване на тротоарите и пътните настилки са повод за редица негативни коментари сред плевенчани през последните седмици. В тази връзка Дикран Ованесян увери, че всички тротоари и улици в града, по които са извършвани изкопни работи, ще бъдат напълно възстановени.

Това ще стане до приключването на проекта, което по план трябва да стане в края на декември 2015 г., като средствата за възстановителните работи са предвидени в проекта.

Ованесян разясни, че изпълнението на проекта като цяло е доста сложно. Преди да започне работа фирмата, която ще ремонтира и изгражда новата въздушна контактна мрежа, трябва да се коригира уличното осветление, което е свързано с изкопни работи, най-вече по тротоарите. Изкопите се обезопасяват, но обезопасителните железни и дървени ограждения непрекъснато са предмет на кражби.

Работи се и по светофарните уредби, като от Община Плевен предупреждават предварително за тези, които временно са извън сторя. „Всичко това няма как да не причини неудобство на хората. Вървим напред, но няма как да стане бързо и веднага", коментира Ованесян.

При изпълнението на проекта ще бъдат положени общо 528 стълба за контактната мрежа, като 471 от тях са по новите 4 тролейбусни маршрута. Различни ремонтни работи вървят и по общо 170 спирки на градския транспорт в Плевен. Заради лошите метеорологични условия досега на два пъти се е налагало и спиране и дейностите по обектите.

Проектът „Интегриран градски транспорт на Плевен" е на обща стойност 23 млн. лв. и се изпълнява по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 год.