Ловешкият кмет настоява за корекции в Бюджет 2010
Ловешкият кмет настоява за корекции в Бюджет 2010 / netinfo

Кметът на Ловеч е изпратил писмо до народните представители от Ловешки избирателен район с молба за съдействие за корекции в Бюджет 2010. Те касаят частта за общинските бюджети, съобщават от общинската администрация.

Минчо Казанджиев настоява размера на общата субсидия, която се дава на общините да бъде разпределена: за първо тримесечие – 30 %, второ – 25 %, трето тримесечие – 20 %, четвърто тримесечие – 25 %. Мотивите са, че основната част от данъците постъпват след първото тримесечие. Друг довод е, че в условията на криза и поради забавяне плащанията по оперативните програми, голяма част от общините ще приключат финансовата година с неразплатени разходи.

Кметът на Ловеч предлага да се запази досегашното разпледеление на преводите за целева субсидия за капиталови разходи. Практиката показвала, че през третото тримесечие се усвоява основната част от капиталовите разходи. Минчо Казанджиев настоява за запазване досегашните размери на средствата за зимно поддържане и снегопочистване. Според него и досега средствата за зимно поддържане и снегопочистване, предоставени от републиканския бюджет не са достигали, поради което общините са дофинансирали тази дейност. По думите му, няма основание да се надяваме на драстични промени на климатичните условия, за да се планират занижени размери на средствата за тази година.

В проектобюджета е заложено драстично намаление на стандарта за общинска администрация. Общо за страната с 45 млн.лв., а за община Ловеч с 320 хил.лв. (или със 17,21 %). Това намаление предполага съкращения, което ще затрудни сериозно предоставянето на основни местни услуги, смята Казанджиев.