Община Берковица е внесла искания в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет за малко над 13 милиона лева. Средствата са необходими за възстановяване на щети от наводненията през юни, съобщи кметът на Берковица Димитранка Каменова.

В Берковица трябва да се възстанови уличната настилка по улиците „Кочо Честименски“, „Пламък“, „Гоце Делчев“, „Ком“, „Шабовица“, „Рила“, „Димчо Дебелянов“, „Синия вир“ и „Калето“.

В квартал „Раковица“ на Берковица трябва да се възстановят улиците „Крайречна“, „Лале“, „Мир“ и „Първи май“. В село Боровци трябва да се възстанови повреден от водната стихия мост над река Бързия. В село Слатина трябва да се възстанови улица „Васил Левски“. В село Бързия трябва да се възстановят улиците „Девети септември“, „Иван Вазов“, „Христо Михайлов“ и „Стефан Караджа“.

Областната управа на Монтана подкрепя искания на общини за възстановяване на щетите от наводненията за 24 166 000 лв.

При ремонтите ще бъдат подменени и тръбите от водопроводната мрежа по засегнатите улици, като това ще стане със средства на общината, уточни кметът Димитранка Каменова.

След поройни дъждове на 1-ви, 8-и и 12 юни много от улиците в Берковица и селата на общината приличаха на кални реки, височината на водния стълб в някои участъци в града достигаше два метра, водата носеше автомобили, кофи за отпадъци и др. След стихията по някои улици липсва асфалт, а по други е останала малка част от настилката. По данни на областната управа в Монтана от момента след наводненията Берковица е най-засегнатата от наводненията община от региона.