/ iStock/Getty Images
Празничното шествие за Цветница в Ловеч е в неделя, 9 април, от 11.00 часа. Шествието ще премине пътя от Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ до Богоявленския мост до Общината.

Ритуалът „По вода“ - традиционен обичай „Кумичене“ ще се състои на моста от 11:15 часа. Следва празнично шествие от Богоявленския мост, по бул. „България“ до сцената в двора на Бившата казарма. Там в 12:00 часа ще бъде обявена Кумичката на празника, съобщиха от Общината.

С концерт на родения в Ловеч певец Илиян Михов - Баровеца ще завършат поредицата концерти в рамките на Пролетния празник „Цветница 2023“. Репертоарът на Илиян Михов е изключително богат - включва сръбски, северномакедонски, италиански, гръцки, руски, испански и много други песни. Свири на кларинет и саксофон.

В рамките на „Националния събор на народното творчество“ са включени десетки концерти. Предвидени са самостоятелни концерти още на Петя Панева, ФТА „Магия“, на оркестър „Калофер“, НЧ „Бяла Анаста 2016“, Ансамбъл „Пирин“, на Лилия Семкова, на Пепи Христозова, на НЧ „Зорница 2010 - Нено Щрегарски“, на ДТС и МТС „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК – Ловеч, и Общинския духов оркестър.

В програмата са включени и много читалищни състави от различни селища в Общината и страната. На пл. „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“, по булевард „България“, в двора на Бившата казарма и на пл. „Инж. Трифон Трифонов“ са отредени места за продажба на произведения на художествените занаяти от майстори занаятчии и търговци, занаятчии с демонстрации на художествените занаяти и приложни изкуства, маси за търговия, шатри за цветя, маси за търговия със захарни изделия, шатри и маси за консумация и атракционни обекти.

Пълната програма вижте ТУК.