Земеделските производители трябва да се пререгистрират до 28 февруари
Земеделските производители трябва да се пререгистрират до 28 февруари / Дарик,архив

Пререгистрацията на земеделските производители е в кампания. Срокът за регистрираните през 2013 година земеделски производители по Наредба 3, изтича на 28 февруари 2014 г., напомнят от ОДБХ-Кюстендил. Първоначална регистрация на земеделски производител се извършва през цялата стопанска 2013 -2014 г.

При неспазването на този срок земеделските производители рискуват да изгубят правата си по чл. 6 от Наредбата до заверка на регистрационната карта на следващата стопанска година. След тази дата, в срок до 30 септември 2014 г., пререгистрация могат да извършват само бенефициентите, които изпълняват проекти по Програмата за развитие на селските райони.
Необходимите документи за регистрация са: анкетна карта, анкетен формуляр за всяко землище, документ, доказващ правното основание - нотариален акт, договор за доброволна делба и други, които задължително трябва да са регистрирани в службата по геодезия, картография и кадастър.

Собствениците на селскостопански животни задължително трябва да сключат договор с регистриран ветеринарен лекар, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Заради зачестили запитвания от страна на животновъди, ОДБХ-Кюстендил напомня, че първата стъпка, която трябва да предприемат собствениците на животни е да заверят документите при официалния ветеринарен лекар за общината, където се намира стопанството.

Собствениците или ползвателите на обекти, регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарната дейноост, в срок до 1 ноември сключват с регистрирани ветеринарни лекари договори за профилактика, лечение и диагностика на болестите по животните и за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма, и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните.

Бенефициентите със заверени анкетни карти по различни програми в област Кюстендил, за изминалата 2013 година са 437 на брой. Най-много- 125 са в община Кюстендил, следвани от тези в община Дупница- 111.
1 Кюстендил 125
2 Бобов дол 23
3 Дупница 111
4 Сапарева баня 42
5 Невестино 47
6 Кочериново 70
7 Рила 25
8 Трекляно 28
9 Бобошево 36
Общо 437

Общо 13 242 са обектите с епизоотично значение на територията на област Кюстендил, като за отглеждане на едри преживни животни те са 1774 на брой. Фермите за отглеждане на дребни преживни животни и свине са съответно 4924 и 1879 на брой. Най-малък е броя на обекти за развъждане на Калифорнийски червей - 38 броя.
"Длъжни сме да напомним на собствениците на земеделските производители и собствениците на ферми, че субсидирането на тяхната дейност и усвояването на средства по европрограмите не може да се осъществи без да бъдат спазени регламентираните в закона мерки. Нека земеделските производители и собствениците на животновъдни обекти не се страхуват да искат финансиране на идеите си и труда си по различни програми, трябва да спазват закона. В него са разписани ясни правила и крайни срокове, за които ние от ОДБХ-Кюстендил сега напомняме", коментира и.д. директорът на ОДБХ-Кюстендил, д-р Първан Дангов.