Съоръженията в парка, в двора на ЕГ и Гимназия Н. Рилски се рушат и са осеяни с боклуци
Съоръженията в парка, в двора на ЕГ и Гимназия Н. Рилски се рушат и са осеяни с боклуци / Влади Владимиров

Състоянието на парка, с детска площадка и шадравани в двора на Езикова гимназия и Гимназия "Неофит Рилски" в Кюстендил е под всякаква критика, сигнализираха читатели на Дарик Нюз- Кюстендил. Върху настилката на площадката за деца има пясък и камъни, част от съоръженията са счупени и опасни, а около тях има боклуци.

Двата шадравана не работят, осветлението в тях е изпочупено. Вътре се намират бутилки бира и камъни. Пътеките в парка са настлани с инертни материали и движението с детски колички е трудно.

Строителството на парка започна през юли 2008 година. Тогава бе създаден и собствен водоизточник. Направени бяха беседки и дъговидни перголи.

Нямаме средства в бюджетите, за да поддържаме парка. От близо година няма общинска охрана и съоръженията се рушат. Това са независимите една от друга констатации на директорът на  Езикова гимназия, г- жа Янкова и временният директор на Гимназия "Неофит Рилски", г- жа Златковска.

Периодично се правят акции от учениците, за да се почиства двора. "Но, грижата за парка трябва да е двустранен процес, както от нас, така и от ползвателите на съоръженията", коментира Иванка Янкова. Директорът на Езикова гимназия допълни, че домакина на училището коси тревата, която се извозва с помощта на ОП "Чистота".

В близост до кошчетата може да се видят, между посадените храсти до пътеките и изхвърлени памперси!

С проблема е запозната и община Кюстендил.