Polise kids” от СОУ „Васил Левски” - призьори от състезанието на Детската полицейска академия
Polise kids” от СОУ „Васил Левски” - призьори от състезанието на Детската полицейска академия / ОДМВР - Хасково

Общо 150 четвъртокласници от хасковското СОУ “Васил Левски” и групи от училища в Свиленград и Любимец са тринадесетия випуск, обучаван в хасковския филиал на  Детска полицейска академия. Те започнаха обучението си преди 10 месеца след успешно положен изпит.

Децата придобиха знания за полицейската професия, за различните видове полицаи и техните отговорности, за основните задачи на полицията и за начините й на действие. В Детската полицейска академия научиха от своите приятели - полицаите  какво е престъпление,  какво означава “вина” и как се доказва тя. Участваха в “разследване” и със собствени сили заловиха и разпитаха “извършител на кражба”. Разбраха, че полицаите не само разкриват престъпления, но и се стремят да ги предотвратяват.
Малките агенти се упражняваха да различават права и отговорности и установиха, че всяко право е свързано със задължение.

Основната задача на Академията е да утвърди ценностното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да развие умението им да правят връзка между права и отговорности. Важна цел на преподавателите в Академията е децата да се научат да работят в екип, да се подкрепят, да се грижат за своята и на другите безопасност.

През изминала седмица 10 отбора от млади курсанти под погледа на строго полицейско жури демонстрираха знанията си, като се стремяха не само да дават верни отговори,  но и да показват умения за партньорство и дисциплина.  На финала на обучението си рамо до рамо с полицейските си инспектори децата получиха Дипломи за специални агенти и положиха Клетвата на Академията, чието основно мото е «Да вярвам в себе си и никога да не се предавам» и «Да не отминавам зов за помощ и да помагам на хора в беда».