Стартира благотворителна акция за храма в с. Черногорово
Стартира благотворителна акция за храма в с. Черногорово / Дарик радио-Хасково, Архив
Храмовия си празник днес, в деня на Св. Харалампи, отбелязва димитровградското село Черногорово. Празнична света литургия по този повод започва от 9 ч. в храма с името на светеца, считан за покровител на пчеларите. Над 100 буркана мед, които по-късно ще бъдат раздадени на миряните, освещава архирейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев по време на службата в черногоровската църква. Те са осигурени от дарители, като 50 са подарък от кмета на селото Живко Янков.

След литургията, от 10.30 ч., над 100 порции осветен курбан ще раздадат и от коалиция „Да за Димитровград”. Двата казана курбан, дарение от председателя й Стефан Димитров, са приготвени от черногоровски майстори в кулинарията. Общинският съветник от коалицията Стоян Христов, който бе инициатор за учредяване миналата година на сдружение „Св. Харалампи”, ще представи кратък отчет за работата му.

Идеята е да почетем празника на Св. Харалампи, който е патрон на с. Черногорово, коментира той. И припомни, че в община Димитровград църквата на селото е най-старата запазена, строена през 1863 г. Тя е и единствената, която носи името на светеца. В областта са две, като втората е в хасковския кв. Болярово, а в страната- 11 църкви носят името на Св. Харалампи. Любопитна подробност е, че църквата в пазарджишкото с. Черногорово също носи неговото име, разказа още Стоян Христов.